Energiezuinige wasdroogcombinatie

Een wasdroogcombinatie wordt bestempeld als ‘energiezuinig’ wanneer hij minimaal energielabel C heeft. Met een energiezuinige wasdroogcombinatie kun je ieder jaar veel geld besparen op je energiekosten. 

Wanneer jij een was droogcombinatie wilt kopen die energiezuinig is, dan ben jij hier aan het juiste adres! Wij hebben een lijst samengesteld van de beste energiezuinige was droogcombinaties van 2023.

Energiezuinige wasdroogcombinatie

Wat is een energiezuinige was droogcombinatie

Om te beginnen is een wasdroogcombinatie een apparaat die kan wassen én kan drogen. Dit heeft twee voordelen: je hoeft maar ruimte te hebben voor één apparaat en je hoeft er maar eentje aan te schaffen. Echter, was-droogcombinaties zijn van nature niet heel energiezuinig. Gemiddeld heeft een wasdroogcombinatie namelijk energielabel E. De hoogste energieklasse die een wasdroogcombinatie momenteel kan hebben is energieklasse C.

Wanneer we het hebben over een ‘energiezuinige was droogcombinatie‘ praten we dus over een model met minimaal energieklasse C. De meeste energiezuinige wasdroogcombinaties hebben overigens een warmtepomp. Ben je opzoek naar een energiezuinige wasdroogcombinatie? Kies dus altijd een model met energielabel C en een warmtepomp.

Vind jouw nieuwe wasdroogcombinatie

Vind een goede wasdroogcombinatie door te kijken naar de beste van 2023 of doe de snelle keuzehulp.

Vind jouw Energiezuinige wasdroogcombinatie

De beste Energiezuinige wasdroogcombinaties

Beste energiezuinige wasdroogcombinatie van 2023

Ons team van wasdroogcombinatie experts hebben een lijst opgesteld van de beste energiezuinige wasdroogcombinaties van 2023. Ze hebben een tal van apparaten getest en punten gegeven aan verschillende aspecten, zoals:

kwaliteit, energiezuinigheid, recensies, prijs, extra functies en veel meer. Ben je benieuwd naar de top 5? Kijk dan snel hieronder!

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroogcombinatie

Klik en start keuzehulp
first screen img
1
2
3
4
Jouw wasdroogcombinatie

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Een energiebesparende wasdroogcombinatie heeft energielabel C of hoger en verbruikt minder energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasdroogcombinatie verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroogcombinatie zijn?

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Een stille wasdroogcombinatie maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasdroogcombinatie vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasdroogcombinatie.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasdroogcombinatie zijn?

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroogcombinatie ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroogcombinatie heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroogcombinatie.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasdroogcombinatie zijn?

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroogcombinatie, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was wassen en drogen?

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdroogcombinaties van Nederland. Of bekijk de wasdroogcombinaties die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdroogcombinaties
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdroogcombinaties aan het zoeken...

Hoeveel energie verbruikt een was droogcombinatie

Energielabel
 • C
 • D
 • E
Gem. verbruik p.j.
 • 495 kWh
 • 540 kWh
 • 620 kWh
Energiekosten p.j.
 • € 144
 • € 124
 • € 142
Besparing p.j. (t.o.v. label E)
 • € 28
 • € 18
 • € 0

(Alle getallen zijn afgerond op hele getallen)

Energiekosten berekenen wasdroogcombinatie

Bij het berekenen van de kosten voor het energieverbruik hebben we per energielabel de kilowatturen (kWh) bekeken. Hier staan twee soorten verbruik, namelijk voor het wassen en voor het drogen. We hebben een gemiddelde van 200 was en droog beurten gerekend. Hieronder is een voorbeeld berekening gemaakt om de uitleg gemakkelijker te maken:
Activiteit
 • Wassen
 • Drogen
 • Totaal
Gebruiksfrequentie
 • 200
 • 200
 • 400
kWh per keer
 • 0,5 kWh
 • 1,4 kWh
 • 1,9 kWh
Totaal kWh
 • 100 kWh
 • 280 kWh
 • 380 kWh
In de tabel hierboven is dus te zien dat jaarlijks onze voorbeeld was- droogcombinatie 380 kilowattuur (kWh) verbruikt. Met een prijs van 0,23 eurocent per kWh met je dus (380 kWh x 0,23 cent =) 100 euro kwijt.

Hoeveel water verbruikt een was droogcombinatie

Energielabel
 • C
 • D
 • E
Gem. verbruik p.j.
 • 11.000 liter
 • 13.000 liter
 • 45.000 liter
Waterkosten p.j.
 • € 15
 • € 18
 • € 63
Besparing p.j. (t.o.v. label E)
 • € 48
 • € 45
 • € 0

(Alle getallen zijn afgerond op hele getallen)

(Hier is ook te zien dat je altijd voor de hoogst mogelijk energieklasse moet kiezen omdat wasdroogcombinaties met energielabel E een enorme hoeveelheid water verbruiken.)

Waterverbruik berekenen wasdroogcombinatie

Op het energielabel hebben wij gekeken naar het gemiddelde waterverbruik per wasbeurt. Bij deze berekening zijn wij weer uitgegaan van 200 wasbeurten. Hieronder is een voorbeeld berekening gemaakt om onze berekening op een gemakkelijke manier uit te leggen:
Activiteit
 • Wassen
Gebruiksfrequentie
 • 200
Liter water per keer
 • 60 liter
Totaal aantal liters
 • 13.000 liter
Met een prijs van 0,0014 cent per liter, ben je met deze wasdroogcombinatie dus (13.000 liter x 0,0014 cent=) 18,2 euro kwijt.

Was droogcombinatie kopen; waar let je op

Energieverbruik

Zoals we er dus al in dit artikel over hebben gehad moet je goed letten op het energielabel van de was droogcombinatie. Je kunt namelijk met een energiezuinige wasdroogcombinatie (energielabel C) jaarlijks tot wel 60 euro besparen ten opzichte van de laagste energieklasse. Wanneer je het apparaat 10 jaar lang gebruikt bespaar je ruim 600 euro! Kies daarom altijd een wasdroogcombinatie met een warmtepomp en een koolborstelloze motor. Deze verbruiken altijd minder dan een combinatie zonder warmtepomp en met koolborstels. Let echter wel altijd op het volgende: er zijn wasdroogcombinaties met een koolborstelloze motor die een laag energielabel hebben, controleer dus altijd het energielabel voordat je er een koopt!

Vulgewicht

Een wasdroogcombinatie heeft twee soorten vulgewicht, namelijk: een vulgewicht voor wassen en drogen. Het vulgewicht wassen bepaalt hoeveel kilogram wasgoed er in de trommel kan. Het vulgewicht voor wassen is altijd hoger dan het vulgewicht voor drogen. Een wasdroogcombi kan dus bijvoorbeeld 7 kg wassen en 4 kg drogen. Je kunt dus niet je volledige lading wasgoed wat net is gewassen direct drogen, let hier dus altijd goed op!

Het vulgewicht van een was- droogcombinatie kies je meestal aan de grootte van je huishouden. Met een groot gezin heb je namelijk een relatief grote trommel nodig om alle kleding gelijktijdig te wassen. Je neemt hier altijd het vulgewicht voor wassen als uitgangspunt:

7 kg: Single of stel
8 kg: Gezin met 1 of 2 kinderen
9 kg: Gezin met 3 of meer kinderen

Wanneer je het vulgewicht wassen hebt gekozen kun je het vulgewicht drogen kiezen. Doe dit op basis van je eigen wensen en behoeften. Hang je meestal het meeste wasgoed op? Dan hoef je niet perse een hoog vulgewicht drogen te kiezen

Verschillende programma's

Ken je dat, je moet ‘s avonds nog snel een was aanzetten omdat je de dag er na anders geen schone broek of t-shirt meer hebt. Terwijl je lekker op bed ligt gaat het apparaat centrifugeren en wordt je wakker van het harde geluid, dat terwijl je ‘s ochtends vroeg een belangrijke afspraak hebt! Het is ons vast allemaal eens overkomen, maar om dit te voorkomen bij je nieuwe was- droogcombinatie is het handig om op het geluidsniveau centrifugeren te kijken. Moet je soms ‘s nachts een was draaien? Of staat het apparaat naast je woonkamer? Dan is het fijn om een apparaat te kiezen die niet heel veel lawaai maakt. Het geluidsniveau is op te delen in vier categorieën: Extra stil (71 decibel of -) Stil (72 – 73 decibel) Normaal (74 – 77 decibel) Luid (78 decibel of +) Kies het geluidsniveau die het beste bij jou past!

Functies

Eventueel kun je kijken naar modellen met extra functies die de gebruiksvriendelijkheid bevorderen. Voorbeelden van extra functies zijn: een zelfreinigende wasmiddellade, beladingssensor, wifi mogelijkheid, etc.

Energiebewust wassen met een was- droogcombinatie

Zelf kun je ook een aandeel hebben in het energiezuinig wassen en drogen. Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet om ervoor extra energiebewust om te gaan met een wasdroogcombinatie:

 1. Niet te veel vloeibaar wasmiddel gebruiken: Als je te veel vloeibaar wasmiddel gebruikt moet de wasdroogcombi vaak spoelen met water om het sop weg te krijgen. Dit kost niet alleen extra water, maar ook extra energie.
 2. Kies de goede temperatuur: Veel mensen wassen hun wasgoed met een veel te hoge temperatuur, zo kun je veel wasgoed gewoon met 30 graden wassen in plaats van 40 graden. Als je dit op lange termijn doet zul je dit op een positieve manier merken op je energierekening!
 3. Vul de trommel maximaal: Maak maximaal gebruik van het vulgewicht in de trommel. Het is zonde om maar 4 kg te wassen terwijl er een capaciteit is van 8 kg. De wasdroogcombi zal dan namelijk hetzelfde programma draaien, zo ben je dubbel zoveel water en energie kwijt.
 4. Gebruik het wasrek in plaats van het droogprogramma: Wanneer je het wasgoed op een natuurlijke manier laat drogen aan bijvoorbeeld een wasrek of waslijn, kun je jaarlijks veel energie besparen. Dit is niet alleen goed voor je eigen portemonnee en het milieu, maar ook voor je kleding! Je kleding zal veel langer mee gaan wanneer je het niet vaak in de droger stopt.
 5. Gebruik een eco-stand: Op bijna elke wasdroogcombinatie zit een eco-stand, als je energiebewust wilt wassen en drogen, kies deze functie dan!

Wasdroogcombinatie vs losse wasmachine en wasdroger

In de volgende tabel hebben we de energiezuinigste wasdroogcombinatie (energielabel C) vergeleken met een losse wasmachine met energielabel A en droger met energielabel A+++. De totale energiekosten bedragen de som van kosten voor elektriciteit en water.
Kosten
 • Energiekosten p.j.
Wasdroogcombinatie (C)
 • € 144
Wasmachine (A) & Wasdroger (A+++)
 • € 78

(Alle getallen zijn afgerond op hele getallen)

De energiekosten van een energiezuinige wasmachine en wasdroger kosten samen ongeveer de helft van de energiekosten van een ‘energiezuinige’ wasdroogcombinatie. Als we er van uit gaan dat alle drie de apparaten ongeveer 15 jaar mee gaan, dan ben je met een wasdroogcombinatie in totaal ongeveer 2160 euro kwijt. met een losse wasmachine en droger is dit maar 1170 euro. Zo bespaar je in totaal ongeveer 1000 euro, hier zou je bijvoorbeeld op een leuke vakantie van kunnen gaan.

Je kan dus het best een losse wasmachine en losse warmtepompdroger aanschaffen. Mocht je echt geen plek of geld hebben voor twee losse apparaten, kies dan voor een energiezuinige wasdroogcombinatie.

Energiezuinige wasdroogcombinatie assortiment

1633467

AEG L9WEE066W – 10/6 k...

1.399,00
De AEG L9WEE066W - 10/6 kg krijgt van onze experts en zijn huidige gebruikers een hele hoge beoordeling. Naast alle hoge scores van de consumenten die de wasdroogcombi thuis hebben staan, heeft hij een uitstekende prijs- kwaliteitverhouding. Hij scoort namelijk...
Waardering 4.35 uit 5
1674608

Samsung WD90T754ABT/S2...

949,00
Zoek je een passende was- droogcombinatie en weet je nog niet welke je moet kiezen? De Samsung WD90T754ABT/S2 - 9/6 kg is misschien wel de juiste was- droogcombinatie voor jou. Omdat dit apparaat van samsung is bezit hij de volgende...
Waardering 4.65 uit 5
1592923

Siemens WN34A100EU – 8...

869,00
De Siemens WN34A100EU - 8/5 kg scoort hoog door zijn sterke kenmerken. Naast deze sterke features krijgt de was droogcombinatie ook erg goede van de mensen die hem al thuis hebben staan. Ook scoort hij heel hoog op alle testen....
Waardering 4.35 uit 5
1371293

AEG L8WE06CS – 10/6 kg

961,00
De AEG L8WE06CS - 10/6 kg beschermt je kleding en zorgt dat de was grondig schoon en droog wordt. Dit toestel van AEG beschikt over de volgende merkspecifieke functie: AEG DualSense, AEG ProSense, AEG ProSteam, AEG Ökomix. De AEG L8WE06CS...
Waardering 4.45 uit 5
1515467

Miele WTD 163 WCS – 8/...

1.489,00
De Miele WTD 163 WCS - 8/5 kg beschermt je kleding en zorgt dat je kleding grondig schoon en droog wordt. In tegenstelling tot de andere was droog combinaties is dit model redelijk prijzig. Bij het bepalen van onze top...
Waardering 4.50 uit 5
1649034

Whirlpool FWDG 961483 WSV EE...

611,00
Opzoek naar een goede was droogcombinatie? Wij hebben hem voor je gevonden. De Whirlpool FWDG 961483 WSV EE N - 9/6 kg is namelijk de was droogcombinatie die je zoekt. De was-droogcombinatie kost 611.0, dat is niet duur voor een...
Waardering 3.60 uit 5
1706659

LG GD3V308N0 – 8/6 kg

699,00
De LG GD3V308N0 - 8/6 kg heeft veel handige eigenschappen waardoor het gebruik makkelijker wordt gemaakt. Naast deze handig features beoordelen de huidige gebruikers van de was- droogcombinatie hem zeer positief! Als je opzoek bent naar een mooi toestel, is...
Waardering 4.35 uit 5
1705354

AEG L6WBN86JW

799,00
Zoek je een passende was droogcombinatie en weet je nog niet welke je moet kopen? De AEG L6WBN86JW is misschien wel de juiste was droog combinatie voor jou. De AEG L6WBN86JW is beoordeeld door none mensen met de beoordeling: none....
1602413

Siemens WN44A120NL – 9...

999,00
De Siemens WN44A120NL - 9/6 kg krijgt van onze experts en zijn huidige gebruikers een hele hoge rating. Naast alle hoge van de kopers die de was droog combinatie thuis hebben staan, heeft hij een uitstekende prijs- kwaliteitverhouding. Hij scoort...
Waardering 4.80 uit 5
1385389

AEG L9WEE06W – 10/6 kg

1.549,00
Waardering 4.45 uit 5
1485565

Samsung WD80T654ABH/S2 AddWa...

799,00
De Samsung WD80T654ABH/S2 AddWash - 8/5 kg beschermt je kleding en zorgt dat je kleding grondig schoon en droog wordt. Dat deze combi in onze top 5 staat is niet gek. Volgens Coolblue is dit namelijk de beste koop. De...
Waardering 4.45 uit 5
1663416

AEG L7WE786CBS

1.139,00
De AEG L7WE786CBS beschermt je kleding en zorgt dat je kleding grondig schoon en droog wordt. Met een prijs van 1139.0 kunnen we zeggen dat de was droogcombinatie redelijk duur is. Hij beschikt over de volgende merkspecifieke functie: . De...
1553787

Bosch WNG24430NL – 9/6...

1.199,00
Opzoek naar een perfecte was droogcombinatie? Stop maar met zoeken! De Bosch WNG24430NL - 9/6 kg is namelijk de wasdroogcombi die je zoekt. Dit model is wel iets duurder vergeleken met andere modellen. De Bosch WNG24430NL - 9/6 kg is...
Waardering 4.55 uit 5
1663416

AEG L7WE786CBS – 8/5 k...

1.099,00
De AEG L7WE786CBS - 8/5 kg krijgt van onze experts en zijn huidige gebruikers een hele hoge score. Naast alle hoge scores van de eerdere kopers die de wasdroogcombinatie thuis hebben staan, heeft hij een uitstekende prijs- kwaliteitverhouding. Hij scoort...
Waardering 4.35 uit 5
1512340

LG GD3M108N3 Direct Drive...

579,00
De LG GD3M108N3 Direct Drive - 8/5 kg heeft veel handige eigenschappen waardoor het gebruik makkelijker wordt gemaakt. Naast deze handig eigenschappen beoordelen de huidige gebruikers van de wasdroogcombi hem zeer positief! Als je opzoek bent naar een mooi apparaat,...
Waardering 4.45 uit 5
1819403

Bosch WDU8H541NL – 10/...

1.349,00
De Bosch WDU8H541NL - 10/6 kg scoort hoog door zijn sterke functies. Naast deze sterke functies krijgt de wasdroogcombinatie ook erg goede recensies van de mensen die hem al thuis hebben staan. Ook scoort hij heel hoog op alle testen....
1485554

Samsung WD70TA049BE EcoBubbl...

549,00
Zoek je een nieuwe was droogcombinatie en weet je niet welke je moet kiezen? De Samsung WD70TA049BE EcoBubble - 7/4 kg is misschien wel de juiste was-droogcombinatie voor jou. Mocht je niet te veel willen besteden aan een nieuwe was...
Waardering 4.35 uit 5
1602406

Bosch WDU8H541EU – 10/...

1.299,00
De Bosch WDU8H541EU - 10/6 kg belandt op een erg hoge plek. Naast zijn fraaie uiterlijk die deugdelijkheid uitstraalt is ook de binnenkant van de was droog combinatie van goede kwaliteit. Niet alleen ons panel, maar ook de eerdere kopers...
Waardering 4.90 uit 5
1666144

AEG L7WBG854W 8/5 kg

849,99
De AEG L7WBG854W 8/5 kg heeft veel handige functies waardoor het gebruik makkelijker wordt gemaakt. Naast deze handig eigenschappen beoordelen de huidige gebruikers van de was-droogcombinatie hem zeer positief! Dit model is van AEG en bezit daarom de volgende merkspecifieke...
1618597

AEG L8WENS06C ÖKOMix –...

1.149,00
De AEG L8WENS06C ÖKOMix - 10/6 kg wasdroogcombinatie wordt erg hoog beoordeeld door mensen die de hem al eerder gekocht hebben, daarnaast heeft hij ook een hele goede prijs- kwaliteit verhouding. De wasdroogcombi scoort op de belangrijkste gebieden erg goed ten...
1387627

Haier HWD90-BP14636N –...

649,00
De Haier HWD90-BP14636N - 9/6kg belandt op een erg hoge plek. Naast zijn fraaie uiterlijk die deugdelijkheid uitstraalt is ook de binnenkant van de was-droogcombinatie van goede kwaliteit. Niet alleen ons panel, maar ook de kopers die hem al thuis...
Waardering 4.45 uit 5
1539007

Siemens WK14D542EU – 7...

1.399,00
De Siemens WK14D542EU - 7/4 kg (Inbouw) wasdroogcombi wordt erg hoog beoordeeld door mensen die de hem al eerder gekocht hebben, daarnaast heeft hij ook een hele goede prijs- kwaliteit verhouding. De wasdroogcombi scoort op de belangrijkste gebieden erg goed ten...
Waardering 4.40 uit 5
1651138

AEG L6WB86JW ProSense...

749,00
De AEG L6WB86JW ProSense - 8/4 kg was-droogcombinatie wast en droogt je kleding helemaal schoon en droog. Omdat dit toestel van AEG is bezit hij de volgende merkspecifieke eigenschap: AEG ProSense. Bij het produceren van onze top 5 maken we...
1391816

LG F4DV910H2E TurboWash 360...

1.099,00
De LG F4DV910H2E TurboWash 360 - 10,5/7 kg scoort hoog door zijn sterke kwaliteit. Naast deze sterke kenmerken krijgt de was droogcombinatie ook erg goede recensies van de consumenten die hem al thuis hebben staan. Ook scoort hij heel hoog...
Waardering 4.20 uit 5
1619480

Siemens WN34A100NL – 8...

899,00
De Siemens WN34A100NL - 8/5 kg was droogcombinatie wordt erg hoog beoordeeld door consumenten die de hem al eerder gekocht hebben, daarnaast heeft hij ook een hele goede prijs- kwaliteit verhouding. De wasdroogcombi scoort op de belangrijkste gebieden erg goed ten...
1617029

Haier HWD80-B14979 I-Pro Ser...

799,00
Opzoek naar een goede was-droogcombinatie? Wij hebben hem voor je gevonden. De Haier HWD80-B14979 I-Pro Series 7 - 8/5 kg is namelijk de was-droogcombinatie die je zoekt. De Haier HWD80-B14979 I-Pro Series 7 - 8/5 kg is beoordeeld door 24...
Waardering 4.35 uit 5
1819430

Siemens WD4HU541NL – 1...

1.249,00
De Siemens WD4HU541NL - 10/6 kg krijgt een hele hoge beoordeling. Deze wasdroogcombi scoort erg goed op de belangrijkste onderdelen, vergeleken met zijn concurrenten. Ook krijgt hij hele goede van de eerdere kopers die hem al thuis hebben staan. Met...